Σε μικρή απόσταση 8 περίπου χλμ. από την Χώρα της Σκοπέλου και μετά από μία στροφή κάτω από τον Αμάραντο, ξεπροβάλει το μαγευτικό τοπίο του Αγνώντα που πήρε το όνομά του από το καμάρι της αρχαίας Πεπάρηθου, τον Ολυμπιονίκη Αγνώντα ή Άγνων, που γύρισε στην πατρίδα του δαφνοστεφής από τη νίκη του στην Ολυμπία το 568 π.Χ. Ο ολυμπιονίκης Αγνώντας λέγεται ότι αποβιβάστηκε με το πλοίο του στην περιοχή αυτή. Προς τιμήν του, οι αρχαίοι Πεπαρήθιοι απεικόνισαν το πρόσωπό του σε αργυρό νόμισμα της εποχής των κλασικών χρόνων.
Δεν είναι όμως μόνον τα ιστορικά στοιχεία του αρχαίου παρελθόντος που κάνουν γνωστό τον Αγνώντα, είναι και η μαγευτική ομορφιά της φύσης που προσελκύει τους επισκέπτες. Ένας «χείμαρρος» από πεύκα σαν να θέλουν να βουτήξουν στη θάλασσα και το αξέχαστο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα είναι αυτά που κάνουν τον Αγνώντα ξεχωριστό και περιζήτητο τουριστικό προορισμό.
Το πανέμορφο αυτό τοπίο, συμπληρώνεται ιδανικά από ένα γραφικό και φιλόξενο λιμανάκι με αρκετά ψαροκάικα που εξορμούν τα βράδια για να προμηθεύσουν με φρέσκα ψάρια και θράψαλα τις ψαροταβέρνες της περιοχής.
Τον όμορφο Αγνώντα εύκολα μπορείτε να τον προσεγγίσετε, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα, απέχοντας 8 χλμ. από τη Χώρα της Σκοπέλου. με χρόνο διαδρομής μόνον 10 λεπτά.
Οριζόμενη Χωροταξική Διευθέτηση – Λιμένας Αγνώντα
- Το τμήμα Α-Β (15 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης Ε/Π-Α/Ψ πλοίων Ε/Ρ-Α/Ψ και Θ/Γ σκαφών.
- Το τμήμα Β-Γ (40 μέτρα) κενό λόγω κατάρρευσης υπερυψωμένης ράμπας από υποσκαφή κρηπιδώματος.
- Το τμήμα Γ-Δ (50 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης Ε/Γ-Ο/Γ και πλαγιοδέτησης ή πρυμνοδέτησης Ε/Γ-Τ/Χ πλοίων.
- Το τμήμα Δ-Ε (65 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης Ι/Φ, Θ/Γ και Τ/Χ σκαφών αναψυχής (Α/Ψ).
- Το τμήμα Ε-Ζ (71 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης Ε/Π – Α/Κ και Ε/Ρ – Α/Κ σκαφών.