Λιμάνι Λουτρακίου

Το πρώτο λιμάνι της Σκοπέλου όπου επισκέπτονται αρχικά τα πλοία, προερχόμενα από τον Άγιο Κωνσταντίνο, τον Βόλο ή την Σκιάθο, είναι το Λουτράκι που είναι το επίνειο της όμορφης και γραφικής Γλώσσας, ενώ στη συνέχεια βέβαια, φθάνουν στο λιμάνι της Χώρας, που είναι και ο τελικός τους προορισμός. Αν κάνουμε ένα ταξίδι της γνώσης στο μακραίωνο παρελθόν θα συναντήσουμε στην ίδια αυτή τοποθεσία μία από τις τρείς αρχαίες πόλεις της Πεπάρηθου, την αρχαία Σελινούντα που ιδρύθηκε κατά τον 8ον π.Χ. αι. από τους Χαλκιδείς, κατά τον δεύτερο Ελληνικό αποικισμό.

Το αρχαίο αυτό και δοξασμένο «κεφάλαιο» της ιστορίας της Σκοπέλου, μας αποκαλύπτεται ανασκάπτοντας σε πολλές θεμελιώσεις του οικισμού του Λουτρακίου, οπότε και έρχονται στην επιφάνεια κατά καιρούς επιγραφές Ελληνιστικής ή Ρωμαϊκής περιόδου, επιτύμβια ανάγλυφα, αγαλματάκια, τάφοι και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα. Εξάλλου, στα Νοτιοανατολικά του Λουτρακίου εντοπίζονται κατάλοιπα Ρωμαϊκών Λουτρών, που ως γνωστόν, φαίνεται να έδωσαν το όνομά τους στο σύγχρονο Λουτράκι. Αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή προβάλλονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου.

Επισημαίνεται ότι  η αρχαιολογική σκαπάνη  στην περιοχή,  αποκάλυψε κατά το 1865 ένα μαρμάρινο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς,  που θεωρείται αντίγραφο της Παρθένου Αθηνάς του διάσημου γλύπτη Φειδία και το οποίο εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Η περιοχή του Λουτρακίου είχε ιδιαίτερη σχέση με τη θάλασσα και τους θαλασσινούς,  όπως επιβεβαιώνεται  και από τη φωτεινή παρουσία  του  Βυζαντινού Ναού  του Αγίου Νικολάου δίπλα στην παραλία του Λιμανιού, ο οποίος  φαίνεται σαν να «θωρεί»  στον ορίζοντα τη θάλασσα και να στέκεται στοργικά στο πλευρό των ναυτικών για να τους προστατεύει από κάθε δύσκολη στιγμή. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπως προκύπτει από τα ευρήματα, έχει αναγερθεί πάνω σε παλαιότερο  βυζαντινό  ναό του 7ου αιώνα. 

Για να φθάσει ο επισκέπτης στο Λουτράκι  από τη Χώρα της Σκοπέλου, πρέπει να διανύσει  με το αυτοκίνητό του,  μία απόσταση 28,5 χλμ. μέσω του δρόμου του Αγίου Ρηγίνου  με εκτιμούμενο χρόνο 40 λεπτών περίπου.

Μέσω του δρόμου Στάφυλου – Αγνώντα η απόσταση από τη Χώρα είναι 33,1 χλμ. και ο χρόνος υπολογίζεται σε 45 λεπτά περίπου, ενώ αν επιλεγεί ο δρόμος  Γλυστέρι – Καρυά Βουνό Δέλφη τότε η απόσταση από τη Χώρα αντιστοιχεί σε 23,4 χλμ. με διάρκεια διαδρομής τα 38 λεπτά περίπου.

Οριζόμενη Χωροταξική Διευθέτηση – Λιμένας Λουτρακίου Γλώσσας

  1. Το τμήμα Α-Β (105 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης ερασιτεχνικών Ι/Φ σκαφών επαγγελματικών και αναψυχής (του ν. 4256/14).
  2. Το τμήμα Β-Γ (50 μέτρα) ορίζεται ως χώρος παραβολής Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων.
  3. Το τμήμα Γ-Δ (25μέτρα) ορίζεται ως χώρος παραβολής Ε/Γ-Υ/Γ και Ε/Γ – ΚΑΤ πλοίων.
  4. Το τμήμα Δ-Ε (15 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πλαγιοδέτησης Ε/Γ – Θαλάσσιων Ταξί τα οποία θα εφορμούν (σε περίπτωση πέραν του ενός) εκ περιτροπής επιβιβάζοντας – αποβιβάζοντας επιβάτες.
  5. Το τμήμα Ε-Ε΄ (15 μέτρα) ορίζεται ως χώρος παραβολής Α/Κ σκαφών (επαγγελματικών, χώρος εκφόρτωσης μεγάλων πελαγικών ψαριών).
  6. Το τμήμα Ε΄-Ζ (45 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης – αγκυροβολίας Ε/Π – Α/Κ και Ε/Ρ – Α/Κ και Α/Ψ σκαφών.
  7. Το τμήμα Ζ-Η (250 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης – αγκυροβολίας Ε/Π – Α/Κ και Ε/Ρ – Α/Κ σκαφών.
  8. Το τμήμα Η-Θ (50 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρόσδεσης μικρών σκαφών αναψυχής (κάτω των 7μ).
  9. Τα τμήματα Θ-Ι (50 μέτρα) και Ι-Κ (50 μέτρα) είναι η εποχική πλωτή εξέδρα και ορίζεται ως χώρος αποκλειστικά πρυμνοδέτησης Ι/Φ σκαφών αναψυχής από 7 έως 12 μέτρων (φουσκωτά – πλαστικά). Απαγορεύεται η πλαγιοδέτηση – πρωροδέτηση – πρυμνοδέτηση ξύλινων παραδοσιακών σκαφών και σκαφών μεγάλου βάρους καθώς η πλωτή εξέδρα αποτελεί πλωτή κατασκευή σε αγκύρωση.

Οριζόμενη Χωροταξική Διευθέτηση – Λιμένας Λουτρακίου Γλώσσας

Χάρτης Θέσεων Λιμένα Λουτρακίου 2020