Λιμάνι Σκοπέλου

Η αρχαία Πεπάρηθος θεωρείται ότι ιδρύθηκε από τους Μινωίτες τον 16ον π. Χ. στη θέση της σημερινής Χώρας της Σκοπέλου. Οι Κρήτες, φτάνοντας στο νησί, διέδωσαν κύρια την αμπελοκαλλιέργεια και την ενασχόληση με την ελαιοπαραγωγή.
Η Χώρα αποτυπώνεται σαν μία ανεξίτηλη εικόνα στη καρδιά και τη μνήμη του επισκέπτη που πρωτο-επισκέπτεται το νησί, πλησιάζοντας με το πλοίο στο λιμάνι. Ένας «κεραυνοβόλος έρωτας» αναπτύσσεται που εξελίσσεται σε παντοτινή αγάπη, όχι μόνον για τη μαγευτική Χώρα αλλά και για τις ομορφιές που παρουσιάζει ολόκληρη η νήσος. Δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε πανέμορφα τοπία, ακολουθώντας ένα δίκτυο διαδρομών μέσα σε ένα πευκόφυτο περιβάλλον. Χαρακτηριστική είναι η διαδρομή που σας προτείνουμε ξεκινώντας από το Πηγαδάκι, που βρίσκεται κοντά στην παραλία και με προορισμό το εμβληματικό Ενετικό Κάστρο στα υψηλά του οικισμού.

Παρόλο που σήμερα μπορείτε να δείτε μόνον κατάλοιπα του μνημειακού αυτού τείχους, που κατασκευάστηκε κατά τον 3ον αι., από την επιφανή οικογένεια Γκίζι, η οποία καταγόταν από τη Βενετία, ωστόσο θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μία εκπληκτική θέα από ψηλά. Επιστρέφοντας ακολουθείτε την κατηφοριά με τα γραφικά σκαλοπάτια και τα πλατύσκαλα. Ανάμεσα σε σπίτια του οικισμού με τις τεράστιες μπουκαβίλιες, συναντάτε κάθε τόσο, όμορφα στενοσόκακα αλλά και πολυάριθμα εκκλησάκια που όλα μαζί συνθέτουν ένα αριστούργημα που θα σας μείνει αποτυπωμένο στη μνήμη σας.

Στην όμορφη αυτή διαδρομή σας, θα συναντήσετε σπουδαία αξιοθέατα όπως το σπίτι του μεγάλου μας Σκοπελίτη Λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα κοντά στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, το τριώροφο αρχοντικό που είναι γνωστό ως Παλαιό Σκοπελίτικο αρχοντικό ή αρχοντικό Βακράτσα του 18ου αι. στη γειτονιά του Αγίου Μιχαήλ, ένα άλλο επίσης αρχοντικό στο κέντρο του οικισμού της Χώρας όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο με πλήθος εκθεμάτων, ενώ στην περιοχή της Αμπελικής στη δεξιά πλευρά του λιμανιού θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Σας συνιστούμε επίσης να επισκεφθείτε την κάτασπρη εκκλησία της Παναγίας του Πύργου, που είναι αναρριχημένη σε ένα βράχο και φαίνεται να δεσπόζει στην άκρη του λιμανιού.

Σημειώνουμε ότι η γραφική αυτή εκκλησία του 17ου αι., που φιλοξενείται σε πολλές καρτ ποστάλ, έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Στο εσωτερικό του ναού, που είναι σύνθετος σταυροειδής μετά τρούλου στηριζόμενος σε τέσσερις κίονες, μπορείτε να θαυμάσετε ένα πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αι. με θεματολογία από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και με πλούσιο διάκοσμο με θέματα παρμένα από τη φύση. Σας δίνετε επίσης η ευκαιρία να προσκυνήσετε τις παλαιές εικόνες του 18ου και 19ου αι. και βέβαια, μία παλαιά εικόνα που φαίνεται σαν να έχει περισυλλεγεί μέσα από τη θάλασσα! Από την πανέμορφη αυτή εκκλησία, μπορείτε να ανηφορίσετε μέχρι το Κάστρο απολαμβάνοντας ενδιάμεσα μία ανεπανάληπτη μαγευτική θέα, έχοντας από τη μια πλευρά το Αιγαίο και από την άλλη την εντυπωσιακή Χώρα.

Χάρτης Θέσεων Λιμένα Σκοπέλου 2020