Λιμάνι Σκοπέλου

Η αρχαία Πεπάρηθος θεωρείται ότι ιδρύθηκε από τους Μινωίτες τον 16ον π. Χ. στη θέση της σημερινής Χώρας της Σκοπέλου. Οι Κρήτες, φτάνοντας στο νησί, διέδωσαν κύρια την αμπελοκαλλιέργεια και την ενασχόληση με την ελαιοπαραγωγή.
Η Χώρα αποτυπώνεται σαν μία ανεξίτηλη εικόνα στη καρδιά και τη μνήμη του επισκέπτη που πρωτο-επισκέπτεται το νησί, πλησιάζοντας με το πλοίο στο λιμάνι. Ένας «κεραυνοβόλος έρωτας» αναπτύσσεται που εξελίσσεται σε παντοτινή αγάπη, όχι μόνον για τη μαγευτική Χώρα αλλά και για τις ομορφιές που παρουσιάζει ολόκληρη η νήσος. Δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε πανέμορφα τοπία, ακολουθώντας ένα δίκτυο διαδρομών μέσα σε ένα πευκόφυτο περιβάλλον. Χαρακτηριστική είναι η διαδρομή που σας προτείνουμε ξεκινώντας από το Πηγαδάκι, που βρίσκεται κοντά στην παραλία και με προορισμό το εμβληματικό Ενετικό Κάστρο στα υψηλά του οικισμού.

Παρόλο που σήμερα μπορείτε να δείτε μόνον κατάλοιπα του μνημειακού αυτού τείχους, που κατασκευάστηκε κατά τον 3ον αι., από την επιφανή οικογένεια Γκίζι, η οποία καταγόταν από τη Βενετία, ωστόσο θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μία εκπληκτική θέα από ψηλά. Επιστρέφοντας ακολουθείτε την κατηφοριά με τα γραφικά σκαλοπάτια και τα πλατύσκαλα. Ανάμεσα σε σπίτια του οικισμού με τις τεράστιες μπουκαβίλιες, συναντάτε κάθε τόσο, όμορφα στενοσόκακα αλλά και πολυάριθμα εκκλησάκια που όλα μαζί συνθέτουν ένα αριστούργημα που θα σας μείνει αποτυπωμένο στη μνήμη σας.

Στην όμορφη αυτή διαδρομή σας, θα συναντήσετε σπουδαία αξιοθέατα όπως το σπίτι του μεγάλου μας Σκοπελίτη Λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα κοντά στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, το τριώροφο αρχοντικό που είναι γνωστό ως Παλαιό Σκοπελίτικο αρχοντικό ή αρχοντικό Βακράτσα του 18ου αι. στη γειτονιά του Αγίου Μιχαήλ, ένα άλλο επίσης αρχοντικό στο κέντρο του οικισμού της Χώρας όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο με πλήθος εκθεμάτων, ενώ στην περιοχή της Αμπελικής στη δεξιά πλευρά του λιμανιού θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Σας συνιστούμε επίσης να επισκεφθείτε την κάτασπρη εκκλησία της Παναγίας του Πύργου, που είναι αναρριχημένη σε ένα βράχο και φαίνεται να δεσπόζει στην άκρη του λιμανιού.

Σημειώνουμε ότι η γραφική αυτή εκκλησία του 17ου αι., που φιλοξενείται σε πολλές καρτ ποστάλ, έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Στο εσωτερικό του ναού, που είναι σύνθετος σταυροειδής μετά τρούλου στηριζόμενος σε τέσσερις κίονες, μπορείτε να θαυμάσετε ένα πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αι. με θεματολογία από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και με πλούσιο διάκοσμο με θέματα παρμένα από τη φύση. Σας δίνετε επίσης η ευκαιρία να προσκυνήσετε τις παλαιές εικόνες του 18ου και 19ου αι. και βέβαια, μία παλαιά εικόνα που φαίνεται σαν να έχει περισυλλεγεί μέσα από τη θάλασσα! Από την πανέμορφη αυτή εκκλησία, μπορείτε να ανηφορίσετε μέχρι το Κάστρο απολαμβάνοντας ενδιάμεσα μία ανεπανάληπτη μαγευτική θέα, έχοντας από τη μια πλευρά το Αιγαίο και από την άλλη την εντυπωσιακή Χώρα.

Οριζόμενη Χωροταξική Διευθέτηση – Λιμένας Σκοπέλου

  1. Το τμήμα Α-Β (30 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων τα οποία δεν δύνανται να εισέλθουν εντός της λιμενολεκάνης.
  2. Το τμήμα Β-Γ (174 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πλαγιοδέτησης μεγάλου μήκους Θαλαμηγών (Θ/Γ) και Ιστιοφόρων (Ι/Φ) σκαφών.
  3. Το τμήμα Γ-Δ (54 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης Ι/Φ – Α/Ψ σκαφών μήκους έως 12 μέτρα.
  4. Το τμήμα Δ-Ε (100 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης Ι/Φ – Α/Ψ σκαφών μήκους έως 15 μέτρα.
  5. Το τμήμα Ε-ΣΤ (71 μέτρα) ορίζεται ως χώρος παραβολής και πρυμνοδέτησης ταχυπλόων (Τ/Χ) και ερασιτεχνικών Αλιευτικών (Α/Κ) σκαφών, κάτω των 12 μέτρων.
  6. Το τμήμα ΣΤ-Ζ (γλίστρα) ορίζεται ως χώρος ανέλκυσης-καθέλκυσης Α/Κ-Τ/Χ σκαφών.
  7. Το τμήμα Ζ-Η (60 μέτρα) ορίζεται ως χώρος παραβολής- πρυμνοδέτησης (Ι/Φ) επαγγελματικών και αναψυχής καθώς και ταχυπλόων (Τ/Χ) σκαφών αναψυχής.
  8. Το τμήμα Η-Θ κενό καθώς έχει τοποθετηθεί επί του προβλήτα συσκευή παλιρροιογράφου.
  9. Το τμήμα Θ-Ι (53 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πλαγιοδέτησης Ι/Φ σκαφών επαγγελματικών και αναψυχής.
  10. Το τμήμα Ι-ΙΑ (16 μέτρα) ορίζεται ως χώρος παραβολής- πρυμνοδέτησης (Ι/Φ) σκαφών επαγγελματικών και αναψυχής.
  11. Το τμήμα ΙΑ-ΙΒ (73,50 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης Ι/Φ σκαφών επαγγελματικών και αναψυχής καθώς και του ΠΛΣ 169 Α΄ΛΤ Σκοπέλου.
  12. Το τμήμα ΙΒ-ΙΒ΄ (109 μέτρα) ορίζεται ως χώρος παραβολής και πρυμνοδέτησης επαγγελματικών Α/Κ σκαφών.
  13. Το τμήμα ΙΒ΄-ΙΓ (88,50 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης μικρών σκαφών αναψυχής.
  14. Το τμήμα ΙΓ-ΙΔ (60 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης Επιβατηγών-Τουριστικών (Ε/Γ- Τ/Ρ) σκαφών που εκτελούν θαλάσσιες εκδρομές, Επαγγελματικών Ιστιοφόρων (Ε/Π-Ι/Φ) και μηχανοκίνητων πλοίων αναψυχής (Ν.2743/99) που έχουν ως αφετηρία άλλους λιμένες.
  15. Το τμήμα ΙΔ-ΙΕ (61 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης Επαγγελματικών Ιστιοφόρων (Ε/Π-Ι/Φ), μηχανοκίνητων πλοίων αναψυχής και επιβατικών – τουριστικών (Ε/Γ-Τ/Ρ) σκαφών που εκτελούν θαλάσσιες εκδρομές και έχουν ως αφετηρία το Λιμένα Σκοπέλου.
  16. Το τμήμα ΙΕ-ΙΣΤ κενό.
  17. Το τμήμα ΙΣΤ-ΙΖ (55 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πλαγιοδέτησης δρομολογημένων Ε/Γ-Υ/Γ-F/CAT πλοίων.
  18. Το τμήμα ΙΖ-ΙΗ (70 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πρυμνοδέτησης δρομολογημένων Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων.
  19. Το τμήμα ΙΗ-ΙΘ (62 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πλαγιοδέτησης Φορτηγών (Φ/Γ) πλοίων.
  20. Το τμήμα ΙΘ-ΙΘ΄(20 μέτρα) ορίζεται ως χώρος τοποθέτησης πλωτής εξέδρας πρόσδεσης Υδροπλάνου.
  21. Το τμήμα ΙΘ΄-Κ ορίζεται ως χώρος ανέλκυσης-καθέλκυσης σκαφών.
  22. Το τμήμα ΙΚ-ΚΑ (23 μέτρα) ορίζεται ως χώρος πλαγιοδέτησης ΠΛΣ 169 και ΠΛΣ 1067 (περιπολικό-ασθενοφόρο) του Α’ Λιμενικού Τμήματος Σκοπέλου.

Οριζόμενη Χωροταξική Διευθέτηση – Λιμένας Σκοπέλου

Χάρτης Θέσεων Λιμένα Σκοπέλου 2020